Elektrik Gitar'ın Renklendirilmesi
Başlıktan da anlaşılabileceği üzere elektrik gitarın en güzel yanlarından biri onunla sınırsız sayıda ton ve farklı karaktere sahip sese ulaşıp istediğiniz gibi müziğinizi yapabilmenizdir. Bununla da sınırlı kalmayıp bu evrende kullanabileceğiniz çok sayıda farklı ekipman ve hayatınızı kolaylaştıracak aletler de bulunmaktadır. Aşağı indikçe bunlarla ilgili daha detaylı başlıkları göreceksiniz!
Elektrik Gitarı Efektlendirme
Elektro gitarın bir diğer önemli avantajı da sesini iletirken bu seslerin dalga boylarına bir çok farklı şekilde etkilerde bulunabilmemiz. Temelinde farklı devrelerle yapılan bu işlemler bize elektrik gitarın sesini değiştirmede bir çok farklı yaklaşım sağlar ve ses dünyasında çok farklı ve ulaşılmamış yerlere farklı kombinasyonlar yaparak ulaşmamızı sağlar. En çok kullanılan ses efekt çeşitleri overdrive sesin biraz bozulmasını sağlayarak kirli bir ses edilmesini sağlar. Distortion sesin tam olarak kirletilmesini, güçlü sürerliği yüksek ve oldukça patlak bir ses verir. Reverb sesin çıktıktan sonra ayarlanabilir bi şekilde arkadan bir kez daha duyulmasını sağlar. Delya sesin birden çok kez ayarlanabilir bir biçimde arkadan ses seviyesinin azalarak duyulmasını sağlar. Chorus drivedan farklı olarak sese kirli ve yumuşak bi hava katar (bu efekti drive ile kombinlemek ünlü bir harekettir). Bunlar gibi bir çok çeşit efektlendirme çeşidi vardır .
Amfiler
Amfiler genel olarak üçe ayrılır. Kafa amfi, kabin amfi ve kombo (yani hem kafa hem de kabini aynı anda içeren amfiler). Kabin genel olarak sesin çıkmasını sağlarken kafa amfi çıkacak sesin nasıl olacağına karar verdiğimiz kısımdır. Üzerinde modeline göre değişen farklı potlar bulundurur burda genel olarak sesin Mid-Treble-Bass ayarlarını yaparken aynı zamanda çoğu amfide farklı kanallar aracılığıyla overdrive / drive hatta bazen chorus / Reverb gibi ses efektleri de içerisinde bulundururlar. Marshall (foto).
Dijital Efektlendirme
Şu ana kadar bahsedilen efektler hep analog yani devreler aracılığyla sese direkt etki eden efeklterdi fakat teknolojinin gelişmesiyle bu efektlerin çok benzerleri dijital yolla (monolog) olarak da elde edilmeye başladı. Hatta binlerce farklı amfi/pedal modülasyonlarını içerisinde bulunduran prosesör adı verilen dijital efektlendirme cihazları çıktı. Bunların yanında bir ses kartı aracılığyla yine içerisinde binlerce farklı efektlendirme çeşiti bulunduran bilgisayar programları da çıktı. Bu teknolojik gelişmelerle birlikte insanlar çok küçük harcamalarla sevdikleri grupların masraflı seslerine evlerinde olabildiğince yakın sesler almaya başladılar.
Diğer Aksesuarlar
Tabi gitar çalmak için sadece amfi ve gitarınızın olması genellikle yeterli olmuyor. Bir jak kablosu aracılığıyla gitarınızı amfiye bağladıktan sonra kendinize uygun bir pena (fotoğraf) seçimi yapmalı (ki yapmak zorunda değilsiniz elinizle çalmak da mümkün) sonrasında ayakta gitarınızı taşıyabilmek adına bir askı edinmeli. Gitarınızı da bir yerden başka bir yere götürmek adına bir hardcase (pek önermiyorum her ne kadar şık bir taşıma şekli olsa da fazlasıyla ağır ve konforlu değil) veya gigbag edinmeniz gerekmektedir. Bunların yanında hayatınızı kolaylaştıracak başka araçlardan biri de tunerlardır. Gitarınızı çalmadan önce akordunu yaparken bu aletler işinizi oldukça kolaylaştırır.